Trött på tillvaron

Det händer allt oftare att jag känner mig så där trött, och det har ingenting med åldern att göra, utan med situationen i i princip hela världen. Det finns de som säger att tredje världskriget faktiskt redan brutit ut, vi har bara inte riktigt förstått det ännu, och det är svårt att inte hålla med. Det känns allt mer som det bara är en fråga om månader, eller allra mest ett år eller två innan det smäller på allvar. Några exempel:

Kinas territoriella anspråk i och runt Sydkinesiska havet där man till och med bygger konstgjorda anspråk för att visa att man menar allvar. Landets grannar – och USA – är inte glada, och en militär konfrontation ser mer och mer oundviklig ut.

  • Putin. Det räcker med att säga det efternamnet. Ukraina, bombningar i Syrien för att stöda Bashar al-Assad, allmän destabiliserande verksamhet. Putin vill helt klart återupprätta Rysslands storhet, och ingenting gott kan komma från det.
  • Den eländiga situationen i Syrien och Irak, där det inte verkar finnas någon ljusning. Visst, Kurderna gör sitt bästa, men samtidigt så är Turkiets handlande.. tveksamt. För att nu inte tala om flyktingkatastrofen.

Och det är bara toppen på isberget, de kanske tre största orosmomenten. Det finns många andra att välja mellan. Frågan är om det sett mer dystert ut i världen sedan kalla kriget var som kallast?

Livsnjutning del 2
Senast skrev jag om livsnjutning och frågeställningar om njutning kontra produktivitet. Det är svårt att tänka sig, men sedan det inlägget skrevs i juni känns det som allting blivit så mycket sämre, både i Sverige och världen i övrigt. Som det ser ut i världen nu börjar jag undra om vi inte behöver lite livsnjutning för att över huvud taget stå ut.

För en liten tid sedan så gick jag och såg Cirkus & varieté, ett litet kringresande varietésällskap med cirkusinslag, och det var riktigt trevligt. För några timmar kändes världens problem långt borta och jag fick mycket energi tillbaka. Jag gillar också att de på sin blogg på cirkusovariete.se berättar om att de tänker även på små detaljer för att besökare ska få en trevlig upplevelse. Mycket uppskattat.